loader image
Vi har mange aktiviteter for dig og din hund, se under aktivtetsgrupper

Breton'en i danmark

Historie

Breton'en hedder Epagneul Breton i sit hjemland Frankrig. Breton'en stammer fra det centrale Bretagne i Frankrig. Dens forfædre er dog formentlig Oyselhundene, som var kendt i middelalderen. Breton'en er uden tvivl en af de ældste, stående jagthunderacer i Frankrig. Selektiv avl har givet racen den faste stand, vi kender i dag.

Bretagne er bl.a. kendt for sit barske terræn med uigennemtrængeligt krat, hedestrækninger og sumpe. Her er breton'en siden tidernes morgen blevet brugt til al slags jagt. Især var og er breton'en fremragende til jagt på snepper, som der i Bretagne findes tusindvis af på træk. Fra starten af dette århundrede fik andre end Bretagnes jægere øje på racens fortrin som jagthund, og den blev efterhånden en af de mest populære stående jagthunde i Frankrig, USA og Canada.

I 1960 var de første 2 bretons blevet importeret her til landet fra Norge. Næste import fra Canada af 4 bretons skete i 1961. Derefter kom der 3 bretons fra Frankrig. Med udgangspunkt i disse importer startede avlsarbejdet med bretons i Danmark i begyndelsen af tresserne. I 1963 blev der i Danmark stambogsført 35 bretons, i 1964 55, i 1965 123, i 1966 189, i 1967 180 og i 1968 300 bretons. I de sidste par år er der stambogsført ca. 100-150 bretons pr. år i Danmark.

Kort om breton'en i Danmark

Breton - jagthunden

Breton'en stammer fra det centrale Bretagne i Frankrig, hvor den i mange hundrede år har været en meget populær jagthund. Breton'en skal her klare sig i det barske landskab med masser af tornekrat og mosehuller. Breton'en er især kendt for jagt på snepper.
Breton'en er en let og livlig hund, kendetegnet ved dens store jagtlyst. Den er en eminent fuglefinder, en god apportør på land og i vand, er dresserbar og har et godt sindelag. Breton'en må kategoriseres som en mellemstor hund, med målene for tæver på (46) 47 cm - 50 cm(51) og for hanner (47) 48 cm - 51 cm (52). Breton'en skal være kompakt og kvadratisk. (Læs også FCI standard)
Netop alsidigheden og breton'ens sindelag har gjort den populær hos mange danske jægere og deres familier.

Det kan ikke gå helt galt med en breton på jagt!

Mark- og apporteringsprøver - udstilling

For at sikre at breton'en – i lighed med andre jagthunderacer - til stadighed opfylder kravene til en alsidig stående jagthund, afholdes der i løbet af året flere kvalitetsprøver. På disse prøver får ejerne (og opdrætterne) vurderet hundens jagtlige egenskaber, hundens dresserbarhed og meget mere. Dette er et vigtigt redskab i avlen.
Det er ikke alle bretonejere, der dyrker markprøvesportens lyksagligheder. Men for dem, som er bidt af det, er det en hel fantastisk fornemmelse at blive præmieret. Mange timers træning giver et synligt resultat.

Pas på - man bliver bidt af det!

Familien

Kendetegnede for breton'en er, at den optræder som et naturligt medlem af familien. Efter en lang jagtdag, hvor man har fulgt sin jagtivrige hund, vil man opleve den mest kælne og hyggelige hund, der med sit glade sind sørger for, at familien har et naturligt samlingspunkt, og breton'ens størrelse gør også, at den ikke fylder for meget – hverken i hjemmet eller i bilen.

Breton´en – et fuldgyldigt medlem af familien!

Dansk Breton Klub

Dansk Breton Klub (DBK) er en specialklub under Dansk Kennel Klub (DKK). DBK, mødestedet for 500 glade ejere af bretons, er en jagtorienteret klub, der arrangerer mark- og apporteringsprøver, lydighedstræning, udstillinger og meget mere. Via medlemskabet i DBK bliver man samtidig medlem af SJD, der er en sammenslutning af alle klubber for stående jagthunde. Som medlem af DBK modtager du SJD´s blad Jagthunden 10. gange årligt.

DBK – en god og aktiv klub!

[category_specific_rss_menu][/category_specific_rss_menu]
 Alle rettigheder reserveret. Designet og udviklet af PixelPanda.dk ApS
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram