loader image

Breton'en i danmark

Historie

Breton'en hedder Epagneul Breton i sit hjemland Frankrig. Breton'en stammer fra det centrale Bretagne i Frankrig. Dens forfædre er dog formentlig Oyselhundene, som var kendt i middelalderen. Breton'en er uden tvivl en af de ældste, stående jagthunderacer i Frankrig. Selektiv avl har givet racen den faste stand, vi kender i dag.

Bretagne er bl.a. kendt for sit barske terræn med uigennemtrængeligt krat, hedestrækninger og sumpe. Her er breton'en siden tidernes morgen blevet brugt til al slags jagt. Især var og er breton'en fremragende til jagt på snepper, som der i Bretagne findes tusindvis af på træk. Fra starten af dette århundrede fik andre end Bretagnes jægere øje på racens fortrin som jagthund, og den blev efterhånden en af de mest populære stående jagthunde i Frankrig, USA og Canada.

I 1960 var de første 2 bretons blevet importeret her til landet fra Norge. Næste import fra Canada af 4 bretons skete i 1961. Derefter kom der 3 bretons fra Frankrig. Med udgangspunkt i disse importer startede avlsarbejdet med bretons i Danmark i begyndelsen af tresserne. I 1963 blev der i Danmark stambogsført 35 bretons, i 1964 55, i 1965 123, i 1966 189, i 1967 180 og i 1968 300 bretons. I de sidste par år er der stambogsført ca. 80-130 bretons pr. år i Danmark.

Bretonen har også en beskrevet arbejdsstandard som er fastlagt af Frankrig;

Fremtræden: Glad, livlig, vågen. Energisk rullende og jordvindende galop. Lang udstrakt eller stikkende galop er en fejl. 

Hovedføring: Hovedet skal føres højt uden overdrivelse men højere end ryglinjen. Linjen af snude/skalle let skrånende. Hovedet er altid mobilt visende sikkerhed og en konstant opmærksomhed på fært i søgen efter vildt. Undertiden under særlig vanskelige færtforhold er hurtige check af jordfært tilladt. 

Søget: Skal være intelligent, metodisk uden at være mekanisk, idet det viser en hund, som jagter intensivt og kontinuerligt, tilpasser sig bevoksningen og typen af terræn og samtidig holder kontakt med sin fører. 

Standen: Når hunden får vitring, og efter en hurtig kontrol fra hvor, skal hunden gå frem med stor autoritet og sikkerhed for at sætte vildtet. 

Standen skal være stående også når standen undertiden tages spontant, ved en kastestand vil en anden holdning tolereres under den forudsætning, at snuden er højest og peger retning af vildtet, i det den viser at den dominerer vildtet.

Liggende stand udelukker tildeling af CAC, som evalueringen af slippet. 

Rejsningen: Skal på ordre fra føreren udføres spontant med beslutsomhed og forsigtighed for at beholde kontakten "fører og vildt" indtil vildtets flugt. 

Nægtelse af ​​rejsning er en alvorlig fejl (undtagen hvis vildtet er i umiddelbar nærhed).Apport:  På land og vand: Skal udføres på ordre på en glad og hurtig måde.

oversættelse Knud Klit og Poul Valdemar Nielsen 22. december 2022

Kort om breton'en i Danmark

Breton - jagthunden

Breton'en stammer fra det centrale Bretagne i Frankrig, hvor den i mange hundrede år har været en meget populær jagthund. Breton'en skal her klare sig i det barske landskab med masser af tornekrat og mosehuller. Breton'en er især kendt for jagt på snepper.
Breton'en er en let og livlig hund, kendetegnet ved dens store jagtlyst. Den er en eminent fuglefinder, en god apportør på land og i vand, er dresserbar og har et godt sindelag. Breton'en må kategoriseres som en mellemstor hund, med målene for tæver på (46) 47 cm - 50 cm(51) og for hanner (47) 48 cm - 51 cm (52). Breton'en skal være kompakt og kvadratisk. (Læs også FCI standard)
Netop alsidigheden og breton'ens sindelag har gjort den populær hos mange danske jægere og deres familier.

Det kan ikke gå helt galt med en breton på jagt!

Mark- og apporteringsprøver - udstilling

For at sikre at breton'en – i lighed med andre jagthunderacer - til stadighed opfylder kravene til en alsidig stående jagthund, afholdes der i løbet af året flere kvalitetsprøver. På disse prøver får ejerne (og opdrætterne) vurderet hundens jagtlige egenskaber, hundens dresserbarhed og meget mere. Dette er et vigtigt redskab i avlen.
Det er ikke alle bretonejere, der dyrker markprøvesportens lyksagligheder. Men for dem, som er bidt af det, er det en hel fantastisk fornemmelse at blive præmieret. Mange timers træning giver et synligt resultat.

Pas på - man bliver bidt af det!

Familien

Kendetegnede for breton'en er, at den optræder som et naturligt medlem af familien. Efter en lang jagtdag, hvor man har fulgt sin jagtivrige hund, vil man opleve den mest kælne og hyggelige hund, der med sit glade sind sørger for, at familien har et naturligt samlingspunkt, og breton'ens størrelse gør også, at den ikke fylder for meget – hverken i hjemmet eller i bilen.

Breton´en – et fuldgyldigt medlem af familien!

Dansk Breton Klub

Dansk Breton Klub (DBK) er en specialklub under Dansk Kennel Klub (DKK). DBK, mødestedet for 500 glade ejere af bretons, er en jagtorienteret klub, der arrangerer mark- og apporteringsprøver, lydighedstræning, udstillinger og meget mere. Via medlemskabet i DBK bliver man samtidig medlem af SJD, der er en sammenslutning af alle klubber for stående jagthunde. Som medlem af DBK modtager du SJD´s blad Jagthunden 6. gange årligt.

DBK – en god og aktiv klub!

Formænd for Dansk Breton Klub gennem tiderne1963-1967 RG Dissing
1967-1971 Christian Bøllingtoft
1971-1978 Knud Dyring
1978 -2006 Aage Stenhøj Jørgensen
2004-2010 Poul Vestervang
2010-2020 Søren Stenhøj Jørgensen
2020 - Poul Valdemar Nielsen


Dansk Breton Klub (DBK) er en specialklub under Dansk Kennel Klub (DKK). DBK, mødestedet for 500 glade ejere af bretons

[category_specific_rss_menu][/category_specific_rss_menu]

Disse sponsorer giver dig som 
medlem af Breton Klubben nogle særlige fordele.  
Klik på logoet for at se mere

Hundeudstyr
Tilbyder 10% rabat på deres egne produkter, det er det sortiment de har af dummyer, liner og fløjtesnore.
main_logo_2024_refined
Fremtidsoptimeret hjemmeside med 10% rabat. 
Byg din egen løsning: https://pixelpanda.dk/saml-selv/
Vinhuset Topwinne
20% rabat på alle varer. 
Dog ikke på i forvejen nedsatte. 
Mrk: Breton 20
Hundeudstyr
Tilbyder 10% rabat på deres egne produkter, det er det sortiment de har af dummyer, liner og fløjtesnore.
Tøj til jagt og fritid
Som medlem af Dansk Breton Klub tilbydes der 10% rabat på køb i webshop, dog ikke i forvejen nedsatte varer. 
Rabatkode: dbk

Alle rettigheder reserveret.
Copyright © Dansk Breton Klub. 

Breton hunden.
Maximum kvalitet i minimum krop.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram