loader image

Træning, YouTube, m.m.

Træning af jagthunde har udviklet sig gennem rigtig mange år, men samtidigt har det også været meget traditionsbundet. Det være sig fra land til land og man har naturligvis også tradition for at træne de forskellige racer og typer jagthunde forskelligt. Især indenfor de seneste år, er der kommet meget fokus på de træningsmetoder vi bruger, ikke mindst i Danmark. Dels fordi man gennem test og forskning får mere viden om hunden og nok også fordi man tidligere har brugt nogle ret hårdhændede fremgangsmåder og at der i dagens samfund er kommet en øget opmærksomhed på dyrevelfærd. At Danmarks Jægerforbunds har implementeret nye principper i uddannelsen af jagthunde instruktører har også skabt debat. Der dukker samtidigt flere og flere private udbydere af hundetræning op og de ser også i en ny retning, hvor hunden skal lære efter ”belønningsbaserede træningsstrategier”. Begreber som godbidder og placeboard får ofte erfarne hundeførere til at rynke brynene og sætte spørgsmålstegn ved metoden. Og med rette, kan man vel sige, for har man gennem mange år trænet hunde der er kommet til tops på prøver og som jagthunde, så har man jo ligesom bevist, at man kan sit kram.
Men man træner sin hund som man har lært at træne sin hund – ikke sandt?
Når vi i DBK udbyder træning igennem aktivitetsgrupperne, så har vi en forpligtigelse til at iagttage udviklingen. Ikke at vi nødvendigvis slavisk skal følge med, eller revolutionere al hundetræning, men se på om der er noget vi kan gøre anderledes på nogle områder, som er bedre for hunde og førere.

For at få mere information og inspiration, samledes repræsentanter fra aktivitetsgrupperne og formanden hos Camilla Møgelhøj, som driver Møgelhøj Jagthundecenter ved Uldum, her i starten af april. Camilla har gennem sine instruktøruddannelser valgt at tilbyde den belønningsbaserede træning som hendes fortrukne metode. Hendes opgave var at introducere deltagerne til metoden.
Dagen startede med en teoretisk præsentation og derefter en demonstration med hendes egen unge ruhårs tæve. Dette foregik indendørs i et undervisningslokale og der var god tid til spørgsmål og debat.
Derefter en udendørs seance, med deltagernes egne hunde i aktion. Der blev brugt placeboard, tøjbamser og masser af godbidder. Mon ikke alle fik noget af en ”aha oplevelse”, hvor hurtigt hundene responderede på øvelserne.
Efter aftensmaden var der tid til debat og diskussion og der blev virkelig vendt mange spændende emner og episoder, så det blev en meget inspirerende dag.

Skal man meget kort beskrive den belønningsbaserede træning, så er der fire grundbegreber man må forstå.

  • Adfærd – det som hunden gør
  • Markøren – som fortæller hunden den gør det rigtige – det kan være et klik el. ”dygtig”
  • Belønningen – godbid, ros, men kan også være ”at få lov til…”
  • Værdioverførsel – belønningen, velbehaget overføres til den adfærd hunden viser

Dermed er idéen, at man får en hund der samarbejder, fordi den prøver sig frem, tager initiativ til ny adfærd og gør sig umage, for at opnå en belønning = velbehag. Modsat at den udviser en adfærd, fordi den ønsker at undgå ubehag, f.eks. at man en gang imellem tager fat i nakken på hunden og skælder den ud.

Hvad kan vi så bruge det til? Grundlæggende har de som forestår træningen under DBK, ude i aktivitetsgrupperne en stor erfaring i hundetræning. Den belønningsbaserede metode, skal ses som endnu et stykke værktøj, man kan tage frem og bruge, hvor det skønnes mest relevant – og det er vigtigt – i forhold til hvilke hunde der skal trænes og i hvad?
Der var bred enighed om, at vi arbejder med hunde, der har nogle jagt- og rovdyrs instinkter, der er så fremherskende, at de ikke udelukkende kan trænes med belønning. Det er ikke forbudt at man irettesætter sin hund, med skarp stemmeføring og et rusk i nakkeskindet.

Hvis man skal fremhæve et område, som rykkede mest på dagen, så var det nok, hvor vigtigt det er at få startet træningen godt op, allerede når man får en 8 ugers hvalp. Det gælder især kontaktøvelserne, som kan være hjemkald, være ved fod og øjenkontakt. Også apportering kan hurtigt kobles på og ret hurtigt kan man begynde at få flere grundlæggende færdigheder flettet ind. Hvorvidt dette skal være et tilbud til vores medlemmer gennem aktivitetsudvalgene, må være op til udvalgene at vurdere. De private udbydere kan også være en mulighed, for de som står med en hvalp og gerne vil i gang med at træne deres nye hvalp.

DBK har fået sin egen kanal på YouTube. Her vil vi, med opstart omkring 1. maj, løbende lægge forskellige videoer op, hvor vi følger en breton eller to, fra hvalp til unghund og forhåbentlig frem til en markprøve og en apporteringsprøve.

Har du spørgsmål eller kommentarer til dette, så kan du henvende dig til vores formand Poul Valdemar Nielsen, eller skriv en kommentar på Facebook gruppen Bretons på jagt.

[category_specific_rss_menu][/category_specific_rss_menu]

Disse sponsorer giver dig som 
medlem af Breton Klubben nogle særlige fordele.  
Klik på logoet for at se mere

Hundeudstyr
Tilbyder 10% rabat på deres egne produkter, det er det sortiment de har af dummyer, liner og fløjtesnore.
main_logo_2024_refined
Fremtidsoptimeret hjemmeside med 10% rabat. 
Byg din egen løsning: https://pixelpanda.dk/saml-selv/
Vinhuset Topwinne
20% rabat på alle varer. 
Dog ikke på i forvejen nedsatte. 
Mrk: Breton 20
Hundeudstyr
Tilbyder 10% rabat på deres egne produkter, det er det sortiment de har af dummyer, liner og fløjtesnore.
Tøj til jagt og fritid
Som medlem af Dansk Breton Klub tilbydes der 10% rabat på køb i webshop, dog ikke i forvejen nedsatte varer. 
Rabatkode: dbk

Alle rettigheder reserveret.
Copyright © Dansk Breton Klub. 

Breton hunden.
Maximum kvalitet i minimum krop.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram